keresés

fontos, érdekes

jtemplate.ru - free extensions for joomla

kapcsolatok

jtemplate.ru - free extensions for joomla

levél az egyesületnek »


Nemzetközi versenysorozat a Havasszépe SE
közreműködésével

részletek »
eredmények (2014/15) » 
közös honlap »

A rekreációs célú műkorcsolyázás elsősorban az egészség megőrzése érdekében végzett rendszeres sporttevékenység, melyet bármely korban el lehet kezdeni és abbahagyása csak a fizikai, szellemi állapottól függhet. Ez egyben azt is jelenti, hogy lehetőség nyílhat az adott teljesítményekhez igazított követelményszintű versenyeken való részvételre.

A szellemi és a testi erőket egyaránt fejlesztő és karbantartó aerob sportként a műkorcsolyázás kiváló lehetőségeket nyújt. A műkorcsolya és jégtánc sok csúszó és lépő elemet tartalmaz, valamint olyan tartásformákat és forgástípusokat, amelyek megismerése és elsajátítása sok örömöt okozhat. Hosszabb távon az újabb és újabb kihívások tág teret adnak az egyéni kreativitásnak, ezáltal pedig a megvalósítás örömének. Az egy és másfél fordulatos ugrások elsajátítása sem jelent nagyobb nehézséget – de ezek megtanulása mindenképp műkorcsolya edző irányítása mellett ajánlott.

Több, főleg nyugati államban e szabadidős sporttevékenységen alapuló, korosztályokra és teljesítményszintekre bontott műkorcsolya versenyeket írnak ki, melyre bárki benevezhet.

Magyarországon a rekreációs célú műkorcsolyázás programját és versenyszabályát először 2006-ban Abaházy-Lukács Péter (rekreációs sportmenedzser és műkorcsolya edző) dolgozta ki majd az kiegészült Bikfalvi Tünde (műkorcsolya vezetőedző) javaslataival. (Mindketten a Havasszépe SE és Jégszínház szakmai csapatát erősítik.)

Az ezt követő négy – a Miskolci Jégcsarnokban megszervezett – meghívásos versenyen bizonyítottá vált ezen versenykategória népszerűsége mind a hazai, mind a külföldről érkezett versenyzők körében. Egyre nagyobb számban neveztek be a meghirdetett versenyeinkre – ugyanakkor az ISU-kategóriákba nevezők száma sem csökkent, sőt emelkedett, mivel többen elérték a magasabb teljesítményszintet igénylő versenykategóriát. Ezáltal bizonyítottá vált, hogy az utánpótlásnevelésben is jelentős szerepe lehet a rekreációs kategóriájú versenylehetőségeknek.

Mindezen tapasztalatok után a nemzetközi szintű rekreációs célú versenykövetelményeket is áttekintettük, melyben Kulcsár Zsófia (műkorcsolya edző) is segítségünkre volt, majd az átdolgozott versenyszabályt és követelményrendszert a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) Műkorcsolya Szakbizottsága elé terjesztettük. A dr. Jurek Eszter vezette szakbizottság azt elfogadta és országos bajnokság kiírására alkalmasnak találta. Így 2010-ben immár második alkalommal nevezhetnek a versenyzők a Magyarországi Rekreációs Műkorcsolya Országos Bajnokságra.

Az ISU szintű versenyek jellemzője, hogy a korcsoportokhoz a magas szintű konkrét követelményeket, vagy azok alsó szintű jellemzőit írják elő. A zeneválasztásban szólisztikus zene nem megengedett. Az előadáshoz más eszköz nem használható. Értékelésében a technikai tudás kap nagyobb hangsúlyt.

A rekreációs versenyek jellemzője, hogy a korcsoportokon belül is több technikai szintet jelölhetnek meg (bronz, ezüst, arany kategóriák) és a technikai előírásokat felülről korlátozzák. A zene választásában nincs korlátozás. Az előadáshoz egyszerű (balesetmentes) eszközök felhasználhatók, a ruházat jelmez jellegű is lehet. Értékelésében a technikai tudás és a kifejező előadás azonos súllyal jelenik meg.

Az interpretatív versenykategóriák előírásai általában megegyeznek a rekreációs kategóriák előírásaival, de statikus, jégre helyezett tárgyak, kellékek is használhatók, meghatározott mértékben. Értékelésében a technikai tudás mellett az előadásmód, annak kifejező ereje kap nagyobb hangsúlyt.

Egyes országok csoportos interpretatív versenyeket is meghirdetnek (pl. Olaszország). Előírásai a minimum létszámot, időtartamot, és a jégre helyezhető tárgyak, kellékek, díszletek jégfelületet elfoglaló felső határát határozzák meg. Értékelésében az előadás egésze, annak kifejező ereje, dinamikája és egysége, valamint a csoport korcsolyázó tudása, és adott elemek szinkronitása adják a fő szempontokat.

Az olaszországi Canazei-ben 2009 április elején megrendezett csoportos interpretatív versenyszámban elért első helyezésünk adta az ötletet: a csoportos interpretatív programot próbáljuk meg továbbfejleszteni úgy, hogy az komplett jégszínházi produkcióként is megállja a helyét. Így jutottunk el odáig, hogy az egyesület tevékenységében ma már önálló szakágként tarthatjuk számon a jégszínházi produkciók megtervezését és megvalósítását.

Copyright © 2010 – Havasszépe SE és Jégszínház – Minden jog fenntartva – All Rights Reserved
készítette: Inform-Line Stúdió Kft.Impresszumadmin